top of page

Osnivanje i razvoj

Pekara „Algoritam-Inženjering“ d.o.o Živinice je nastala 1997. godine na temelju poslovne ideje tada 31-godišnjeg gospodina Bahrije Umihanića. Utemeljeno kao porodična firma, u čije su temelje utkane istinske porodične vrijednosti, pekara „Algoritam-Inženjering“ je hrabro odolijevala svim izazovima poslijeratnog perioda u Bosni i Hercegovini. Od prvog dana poslovanja, posvećenost kvalitetu proizvoda je bila osnov za svaku poslovnu odluku. Iz tog razloga, menadžment ovog preduzeća je kontinuirano ulagao u proširenje prostora, nabavku najkvalitetnije opreme, prekvalifikaciju i edukaciju zaposlenika kao i unaprijeđenja uslova rada.

Od osnivanja do 2016 godine, Školska ulica br. 14 je bila jedina adresa ovog preduzeća. U stambeno-poslovnom objektu (slika desno) nalazio se proizvodni pogon na dva sprata, prodajno mjesto i menadžment preduzeća. Iako je proizvodni pogon kontinuirano unaprijeđivan kroz modernizaciju tehnološkog procesa i proširivanje kapaciteta, ovakav koncept poslovanja je postao ograničavajući faktor za dalji razvoj. Iz tog razloga, menadžment preduzeća tokom 2015 godine se odlučuje na značajnu investiciju sa krajnjim ciljem izmiještanja osnovnog proizvodnog pogona te otvaranja novih vlastitih savremeno-uređenih prodajnih prostora.

 

Novi proizvodni pogon

Uz ubrzane radove i izrazitu posvećenost svakom detalju, menadžment preduzeća u septembru 2016 godine pušta u rad novi proizvodni pogon u mjestu Dubrave Donje. Zgrada koja je iznikla kao rezultat ove investicije predstavlja moderno zdanje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nova organizacija proizvodnog pogona u potpunosti prilagođena aktivnostima preduzeća je omogućila značajno proširivanje kapaciteta te otvorila velike mogućnosti za dalji rast i razvoj. Proizvodni pogon izgrađen u skladu sa standardima kvaliteta omogućuje pravilno upravljanje kvalitetom tehonološkom procesa, olakšava uslove rada te u konačnici osigurava kvalitet proizvoda za krajnje kupce.

17431592_10212637549751891_1318724035_o.jpg
15725268_10211794535277056_496869100_o.jpg

Moderni prodajni prostori

Kao rezultat izmiještanja proizvodnog pogona, menadžment preduzeća je implementirao još jednu inovaciju u dotadašnji poslovni model. Naime, do ove investicije, preduzeće je imalo samo jedan vlastiti prodajni prostor koji je radio na principu šalterske prodaje. Uočavajući velike nedostatke ovakve prodavnice, te u želji da lojalnim kupcima pružimo još veće zadovoljstvo prilikom kupovine naših proizvoda, u septembru i oktobru 2016 su otvorene dvije nove moderno uređene prodavnice koje su ustvari proizvodno-prodajni prostor poznatiji kao “Mini Pekara”. Opremljene vrhunskom proizvodnom opremom te izložbenim vitrinama, te modern uređenim interijerom ove prodavnice nudi potpuno novo iskustvo pri kupovini. Kao rezultat ove promjene, pekara Algoritam je uposlila 5 novih uposlenica koje svakodnevno svojim radom i ljubaznošću se trude odgovoriti na zahtjeve naših kupaca.

Specijalizirani pogon za krofne

Vođeni valom promjena, menadžment preduzeća početkom 2017 godine donosi još jednu značajnu odluku – otvaranje posebnog pogona za krofne i lisnata tijesta. Time se proces proizvodnje krofne i lisnatog tijesta premiješta u Školsku ulicu, dok proizvodnja svih ostalih pekarskih proizvoda ostaje u novom pogonu Dubrave Donje. Osnovni značaj ove odluke leži u specijalizaciji procesa izrade krofni, koji je već u prva dva mjeseca pokazao izvanredne rezultate donoseći značajnu inovaciju na tržište – krofne sa glazurom i donute.

ZOK_0542a_edited.jpg
bottom of page